Met de hype mee want ChatGPT is here to stay!

Floor Beenen
Floor Beenen
Floor Beenen | Blog | 10 min leestijd | 13 november 2023
Blog | 10 min leestijd | 13 november 2023

Mijn 5 contentmarketing tips voor het gebruik van ChatGPT voor jouw teksten

Nadat de AI-chatbot ChatGPT een jaar geleden onder mijn aandacht kwam, was ik als contentmarketeer sceptisch. Een computer kan toch geen betere teksten schrijven dan een creatief mensenbrein? Afgelopen jaar is die kritische houding langzaam veranderd en vandaag de dag heeft ChatGPT een vast plekje tussen mijn openstaande tabbladen. Ik durf nu dan ook te zeggen; ik ben om!

Ik hoor je denken; ‘Laat je dan alle teksten door ChatGPT schrijven?’. Geen zorgen, dit blog is niet afkomstig van de digitale pen van ChatGPT. Ik gebruik ChatGPT meer als een sparringpartner; als een collega om mee te brainstormen en die me kan inspireren door een andere invalshoek of zinsopbouw te laten zien. In dit blog neem ik je graag mee in mijn werkwijze met ChatGPT. Hoe gebruik ik het? Wat zijn goede prompts om te gebruiken? Tips waarmee jij direct aan de slag kunt!

Wat is ChatGPT?

Maar begin bij het begin; wat is ChatGPT precies? ChatGPT, afgekort Chat, is een slimme taalrobot gebouwd met AI, oftewel kunstmatige intelligentie. In een chatroom-achtige setting kan je een vraag stellen aan ChatGPT en je krijgt antwoord gebaseerd op verzamelde informatie van het internet. Bij de gratis versie bevatten de antwoorden informatie tot 2021 en bij de betaalde versie haalt ChatGPT zijn antwoorden van de live internetomgeving. Zo simpel als dat het klinkt, is het in de praktijk dan ook. Er zijn meerdere slimme taalrobots, maar in dit blog heb ik het specifiek over ChatGPT. Gewoonweg omdat ik deze chatbot het meest gebruik.

Schrijven van een goede Prompt

Het gebruik van ChatGPT valt en staat met het formuleren van een goede prompt. Een prompt is de opdracht die je aan AI geeft, oftewel de magische zin waarmee je AI kunt vertellen wat je wil. ChatGPT zal jouw opdracht dan uitvoeren en met de juiste output komen. Het succes van de output van ChatGPT is dus gedeeltelijk afhankelijk van de kwaliteit van jouw prompt, jouw opdracht.

Tijd om zelf aan de slag te gaan! Hieronder geef ik je mijn vijf gouden tips:

Tip 1: Laat ChatGPT je teksten herschrijven in een andere tone of voice

Teksten schrijf je natuurlijk voor veel verschillende doelgroepen of plaatsingen. Op LinkedIn hanteer je doorgaans een andere schrijfstijl dan voor een homepagina van een website. ChatGPT kan helpen bij het aanpassen van teksten voor verschillende doelgroepen of plaatsingen.

Wat ik vaak doe als ik een tekst wil ombuigen naar een informele tekst, geef ik dit als volgt aan in een prompt:

‘Herschrijf de volgende tekst op een informele manier geschikt voor een social media post op LinkedIn: {plak hier de tekst die je herschreven wilt hebben}’

Je kunt de schrijfstijl van je teksten dus volledig aanpassen. Voorbeelden hiervan zijn; herschrijven in een songtekst, gedicht, academische taal, straattaal etc. Of vraag ChatGPT voor woordgrapjes als je zelf even niks kunt bedenken.

Tip 2: Vraag een paar opties en combineer de beste zinnen

Als je Tip 1 toepast en een informele tekst vraagt aan ChatGPT is het geen kwestie van copy-paste. Wat ChatGPT vervolgens creëert is vaak niet meteen de tekst die ik dan daadwerkelijk gebruik. Vaak zijn de teksten te informeel en dus niet geschikt. Wat ik dan vaak doe is het combineren van de oorspronkelijke tekst én de door ChatGPT gemaakte tekst. Zo blijf je ook authentiek en creatief.

Wat ik soms ook doe is meerdere opties vragen aan ChatGPT voor een tekst. Dat doe je als volgt:

Vervolgens is het weer een kwestie van selecteren, schrappen en combineren. Let wel op dat je trouw blijft aan je tone of voice én dat er geen dubbelingen in je teksten zitten. Wees dus altijd kritisch op je eindresultaat! Het is zonde als je meerdere keren hetzelfde zegt, maar in andere woorden. 

Een andere hack die ik vaak gebruik is vragen om input over bepaalde artikelen/posts op basis van veel gestelde vragen op Google. Deze onderwerpen hoef je dan niet allemaal te gebruiken, maar het geeft je wel een mooi inzicht in welke onderwerpen mensen bezighouden en wat er relevant is. Let wel op dat bij de gratis variant deze informatie minder up to date is als bij de betaalde variant.

Tip 3: Maak van ChatGPT een grafisch vormgever en genereer nieuwe invalshoeken en ideeën.

We hebben er allemaal wel eens last van; geen inspiratie. Een writersblock of hoe je het dan ook wilt noemen. Vervelend is het in ieder geval wel. Met ChatGPT zijn die inspiratieloze dagen voorbij!

Wij willen als bureau graag interessante blogberichten maken dus soms vraag ik aan ChatGPT wat een goede invalshoek zou kunnen zijn voor een nieuw bericht. Hieronder een voorbeeld van een Prompt.

Door ChatGPT de rol van bijvoorbeeld een grafisch vormgever aan te nemen, ontvang je allerlei ideeën voor content en vormgeving. Deze optie gebruik ik als ik inspiratie nodig heb voor een social media post over een bepaald onderwerp, zoals werving.

Tip 4: Engelse tekst nodig? Laat ChatGPT het doen!

Niet al onze klanten hebben een Nederlandse website. Wij krijgen steeds vaker het verzoek om een website in het Engels op te leveren. Voorheen huurde we vertaalstudio’s in om dat te doen, maar tegenwoordig kunnen we dit ook zelf met behulp van een beetje AI.

ChatGPT een uitstekend hulpmiddel voor het vertalen van teksten. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de kwaliteit van de vertaling afhankelijk is van hoe goed ChatGPT is getraind in de specifieke taalcombinatie. Daarom is het verstandig om de vertaalde tekst altijd nog even zelf te controleren.

Je kunt bijvoorbeeld ChatGPT vragen om "de rol aan te nemen van een native Nederlands- en Brits-Engels-spreker en deze tekst van het Nederlands naar het Brits-Engels te vertalen.

Tip 5: Kom snel tot de kern

Vind je het bijvoorbeeld lastig om beknopt te schrijven (MAND!)? Dan kan AI je daarbij helpen. Je kunt namelijk een hele lap tekst in ChatGPT plakken en dan vragen of hij een samenvatting maakt met daarin de belangrijkste kern van het verhaal. Is de tekst nog steeds te lang? Dan geef je de opdracht om de tekst ‘nog korter’ te maken.

ChatGPT begrijpt tekstlengtes heel goed. Als je ChatGPT vraagt om een beschrijving van een bepaald onderwerp of om een specifieke tekst, voeg simpelweg 'in xx woorden' toe om vooraf de gewenste lengte vast te leggen. Dit is bijvoorbeeld ook een erg handige manier om meta-titles en descriptions voor webpagina’s op te laten stellen.

Naast het samenvatten van teksten, gebruik ik ChatGPT om bijvoorbeeld bulletpoints voor productbeschrijvingen te genereren. Ook presteert de chatbot goed als ik input nodig heb voor het bedenken van een sterke Call to action (CTA).

Speel er een beetje mee en probeer wat uit

Mijn laatste (extra) tip is simpel; leer door te doen! Hoe banger je bent voor verandering, hoe groter de stap naar het omarmen van AI wordt. En dat is zonde, want AI is here to stay!

Ik hoop dat bovenstaande tips helpen om ChatGPT voor je te laten werken (en je weet waar je op moet letten). Voel je je nog een beetje overweldigd door alle opties? Geen zorgen, stuur ons gewoon een berichtje. We staan klaar om met je te brainstormen over de mogelijkheden van AI!

Klaar voor een open gesprek?

Plan een gratis afspraak

Neem contact op

Wil je direct persoonlijk advies op jouw vraag? Onze expert, Jeroen Valkenburg, staat klaar om je te helpen! WhatsApp of bel hem nu op 06 535 870 19, of plan eenvoudig een afspraak in zijn agenda voor een gratis consult van 30 minuten.

Kom op bezoek in Eindhoven

Vonderweg 22 (2e verdieping)
5616 RM Eindhoven
T +31 (0)40 285 15 25
hallo@partout.nl

Loop voorop, volg ons

Voor nieuws, updates en insider tips volg je ons op social media.

we open digital