Het kiezen van een nieuw CMS is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de toekomst van je website en je online strategie. Misschien ben je niet tevreden met je huidige systeem of wil je uitbreiden naar een platform dat meer flexibiliteit en mogelijkheden biedt. Maar hoe kies je het juiste CMS? En wanneer is het echt tijd om over te stappen? In dit blog lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw CMS, waarom het nodig is en wanneer je deze stap het beste kunt zetten.
Waarom overstappen op een nieuw CMS?
De keuze voor een nieuw CMS maak je niet zomaar. Meestal heb je pas behoefte aan een nieuw CMS als je tegen beperkingen in je huidige CMS aanloopt of als je behoeften veranderen. Het huidige CMS voldoet dan niet meer aan wat je op dit moment nodig hebt. In veel gevallen heb je jouw huidige CMS gekozen op de behoeften die je op dat moment had. Ontwikkelt jouw organisatie zich? Dan is de kans groot dat het huidige CMS niet meer past bij de nieuwe groeidoelstellingen en ambities. Dit zijn de meest voorkomende redenen die wij zien waarom organisaties overstappen op een nieuw CMS:
Ik ben niet tevreden met mijn huidige CMS
Een CMS moet je helpen, niet in de weg zitten. Als je merkt dat je website traag laadt, het beheren van content omslachtig is of dat je steeds tegen technische beperkingen aanloopt, dan kan dat frustrerend werken. Dit kost niet alleen tijd, maar belemmert ook de online groei van je organisatie. Een modern CMS heeft een intuïtieve interface, snellere laadtijden en meer flexibiliteit. Hierdoor loop jij niet meer tegen technische blokkades en frustraties aan, zodat jij je kunt richten op het creëren van waardevolle content en het verbeteren van de gebruikerservaring.
Bij een nieuwe website hoort een nieuw CMS
Als jouw organisatie een rebranding doorvoert of een compleet nieuwe website laat bouwen, is dat hét moment om kritisch naar het CMS te kijken. Sluit het huidige CMS nog wel aan bij je nieuwe design, functionaliteiten en marketingdoelen? Een nieuw (en modern) CMS kan niet alleen zorgen voor een betere gebruikerservaring voor bezoekers, maar ook voor een efficiënter contentbeheerproces voor je team. Denk bijvoorbeeld aan een visuele editor, betere SEO-mogelijkheden en geoptimaliseerde prestaties die bijdragen aan een succesvolle lancering van je vernieuwde merk.
Ik wil meer dan mijn huidige CMS aankan
Je marketingstrategie ontwikkelt zich continu en je CMS moet die groei ondersteunen. Misschien wil je meer personalisatie toepassen op je website, dynamische content tonen op basis van gebruikersgedrag of geavanceerde integraties inzetten om data beter te benutten. Niet elk CMS is hierop ingericht. Daarnaast wordt de online marketingwereld steeds complexer, met strategieën zoals Demand-generation en Marketing Automation. Als je CMS niet flexibel genoeg is om hierin mee te gaan, loop je kansen mis.
Mijn CMS voldoet niet meer aan de veiligheidseisen van mijn organisatie
Cybersecurity is een steeds groter aandachtspunt voor organisaties. Verouderde CMS-systemen kunnen kwetsbaar zijn voor hacks, datalekken of performanceproblemen. Regelmatige updates, strikte autorisatie-instellingen en compliance met de nieuwste beveiligingsstandaarden zijn een must om risico’s te beperken. Wanneer je huidige CMS niet meer up-to-date is of bepaalde beveiligingsprotocollen mist, kan overstappen naar een veiliger en moderner CMS de beste keuze zijn om je data en processen te beschermen.
Mijn CMS mist goede integraties met andere systemen
Een CMS staat niet op zichzelf. Het moet naadloos samenwerken met je CRM, e-mailmarketingplatform, e-commerce tools en andere software binnen je organisatie. Als koppelingen niet goed werken, ontbrekende functionaliteiten handmatige processen vereisen of integraties helemaal niet mogelijk zijn, dan kan dat je marketing- en salesprocessen vertragen. Een CMS met betere API-koppelingen en ingebouwde integratiemogelijkheden zorgt ervoor dat systemen moeiteloos met elkaar communiceren, waardoor je workflows efficiënter en minder foutgevoelig worden.


Een nieuw CMS kiezen
Een nieuw CMS kiezen is meer dan alleen een lijstje met vereiste functies afvinken. Het nieuwe CMS moet goed aansluiten bij je organisatie, je marketingdoelen en de manier waarop je content beheert. Afhankelijk van je wensen zijn er verschillende keuzes die je moet maken. Wij helpen je graag op weg door je inzicht te geven in de keuzes die jou staan te wachten bij het kiezen van een nieuw CMS.
Headless vs. traditioneel CMS
Een traditioneel CMS combineert contentbeheer en presentatie in één systeem. Dit werkt goed voor standaard websites, maar kan beperkend zijn als je content op meerdere platforms wil inzetten, bijvoorbeeld in een app of in een chatbot op je website.
Een headless CMS scheidt de content van de presentatie, waardoor je dezelfde content flexibel kunt gebruiken voor personalisatie op je website, apps en andere digitale kanalen. Dit maakt een headless website een slimme keuze als je toekomstbestendig wil werken en niet vast wilt zitten aan één frontend.
SaaS vs. Open Source
Bij de keuze voor een CMS zijn niet alleen de functionaliteiten belangrijk, maar ook hoe het systeem wordt beheerd en gehost. Ga je voor een saas CMS, dan neemt de aanbieder het technische beheer voor zijn rekening. Dit betekent dat updates, beveiliging en hosting automatisch geregeld worden, waardoor jij je kunt focussen op content en marketing. Dit is een slimme keuze als je zelf geen technisch team hebt of je IT-afdeling wil ontlasten.
Een open source CMS biedt juist maximale flexibiliteit en de mogelijkheid tot maatwerk. Je hebt volledige controle over de functionaliteiten, integraties en het design van je website. Dit is een goede keuze als je specifieke wensen hebt of complexe koppelingen nodig hebt. Wel vraagt dit om meer technische kennis en onderhoud, zoals het installeren van updates en het beheren van de hosting en beveiliging. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om dit onderhoud uit te besteden aan een technisch bureau.
De keuze tussen SaaS en open source hangt af van de mate van controle die je nodig hebt en hoeveel tijd en middelen je aan beheer kunt besteden. Wil je gemak en automatische updates? Dan is een SaaS CMS een goede optie. Heb je behoefte aan volledige aanpasbaarheid en wil je zelf de touwtjes in handen houden? Dan is open source een betere keuze.
Gebruikersvriendelijkheid en beheer
Een CMS moet aansluiten op je team. Hoe eenvoudig is het om content te beheren? Is er een gebruiksvriendelijke editor, of heb je technische kennis nodig? Een intuïtieve interface bespaart tijd en voorkomt frustratie. Als er veel mensen in het CMS werken die beperkte technische kennis hebben, is het bijvoorbeeld handig om te werken met herbruikbare contentblokken en een visuele editor (WYSIWYG).
Integraties en uitbreidbaarheid
Zoals eerder al gezegd staat een CMS niet op zichzelf. Een goed CMS kan slim samenwerken met je andere systemen. Kijk naar API-mogelijkheden en bestaande integraties om een toekomstbestendige keuze te maken. Houd in je programma van eisen al rekening met de koppelingen die je nodig hebt om systemen slim met elkaar te laten samenwerken. Zo weet je zeker dat het CMS waar je uiteindelijk voor kiest voldoet aan al jouw eisen en voorwaarden.
Schaalbaarheid en performance
Groeit je organisatie? Dan moet je CMS mee kunnen groeien. Denk aan snelheid, hostingopties en ondersteuning voor grote hoeveelheden content. Vooral bij internationale of meertalige websites is dit een belangrijke factor. Maar ook bijvoorbeeld bij websites die veel te maken hebben met seasonality. Krijg je website ineens veel meer bezoekers? Dan moet je er wel zeker van zijn dat je website dit aankan. Een schaalbaar CMS kan deze pieken moeiteloos opvangen zonder in te leveren op snelheid en gebruikersgemak.
Waar moet mijn nieuwe CMS nog meer aan voldoen?
Een CMS bepaalt niet alleen hoe je content beheert, maar ook hoe je website functioneert en presteert. Een goede website heeft een belangrijke bijdrage aan je marketing en sales. Daarom is het slim om vooraf goed na te denken over de functionaliteiten die je nodig hebt. Een CMS moet niet alleen flexibel en makkelijk te beheren zijn, maar ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring en conversie.
Dit zijn een aantal belangrijke eigenschappen om op te letten:
-
Personalisatie: Speel in op bezoekersgedrag met dynamische content, zoals gepersonaliseerde aanbevelingen of op maat gemaakte landingspagina’s.
-
Integratie met andere systemen: Zorg dat je CMS goed samenwerkt met tools zoals je CRM, e-mailmarketingsoftware en analysetools.
-
Responsive webdesign: De website moet goed werken op desktop, tablet en mobiel zonder aparte versies te hebben.
-
WYSIWYG-editor: Een intuïtieve interface en een drag en drop-editor zorgen ervoor dat je content makkelijk kunt aanpassen zonder dat je technische kennis nodig hebt.
-
Veiligheid: Bescherming tegen hacks en datalekken, automatische updates en gebruikersrechtenbeheer zijn nodig om veiligheid te garanderen.
-
Zoekmachinevriendelijkheid: Een CMS moet ondersteuning bieden voor SEO, zoals aangepaste URL-structuren, metadata en snelle laadtijden.
-
Goede support: Kies voor een CMS met een actieve community of professionele ondersteuning, zodat je bij vragen of problemen snel hulp krijgt.
Een goed CMS voor een goede marketingwebsite
Een CMS is meer dan een beheersysteem voor content. Het bepaalt hoe flexibel je website is, hoe snel je inspeelt op veranderingen en hoe goed je marketingstrategie aansluit op je digitale platform. De juiste keuze maakt het verschil tussen een website die simpelweg ‘online staat’ en een platform dat actief bijdraagt aan groei.
Een goed voorbeeld hiervan is Brainport Eindhoven. Hun doel was een website neerzetten die niet alleen informatief is, maar ook de regio internationaal op de kaart zet. Door te kiezen voor een headless CMS, konden we de website sneller, flexibeler en toekomstbestendig maken. Dit geeft Brainport de mogelijkheid om content eenvoudig te beheren en optimaal in te zetten voor verschillende doelgroepen. Lees onze Brainport case om te ontdekken hoe we dit voor elkaar kregen.
Een toekomstbestendig CMS
De digitale wereld verandert snel. Nieuwe technologieën, veranderend klantgedrag en groeiende online kanalen hebben een flexibele website en een praktisch CMS nodig. Een headless CMS helpt je om hier goed mee om te gaan door de mogelijkhied tot het creëren van dynamische en gepersonaliseerde content. Dit geeft je ook de vrijheid om content eenvoudig te hergebruiken op websites, apps en andere digitale platformen.
Met een traditioneel CMS kan het lastig zijn om bijvoorbeeld een nieuwe landingspagina te maken, de website opnieuw vorm te geven of nieuwe functies toe te voegen zonder de hele structuur aan te moeten passen. Wil je een website die meegroeit met je organisatie en zonder beperkingen kan worden uitgebreid? Dan is een headless CMS de slimste keuze.
Dit zijn een aantal CMS-opties waar wij graag mee werken:
Prepr CMS: datagedreven en persoonlijk
Prepr is een SaaS-headless CMS, speciaal ontwikkeld voor marketinggedreven websites. Het Prepr CMS onderscheidt zich door ingebouwde personalisatie-opties en sterke integratiemogelijkheden met andere marketingtools, zoals CRM-systemen en e-mailplatforms. Dit maakt Prepr een slimme keuze voor organisaties die content willen afstemmen op verschillende doelgroepen en willen inspelen op gebruikersgedrag.
Bijvoorbeeld: Je kunt met Prepr automatisch gepersonaliseerde content tonen op basis van eerdere interacties van een bezoeker, voor een hogere engagement en conversie. Daarnaast is de API-gestuurde architectuur van Prepr perfect voor als je content wil verspreiden over meerdere kanalen, zoals je websites, apps en smart devices. Een fijn CMS voor een toekomstbestendige website.
Headless WordPress CMS: flexibiliteit zonder afscheid te nemen van WordPress
WordPress is wereldwijd een van de meest gebruikte CMS’en, maar de traditionele opzet kan beperkingen opleggen. Een headless WordPress CMS kan hier de oplossing voor zijn: je behoudt de gebruiksvriendelijke WordPress-editor, maar koppelt deze aan een volledig op maat gemaakte frontend via API’s.
Dit is een goed keuze voor organisaties die al bekend zijn met WordPress, maar willen profiteren van snellere laadtijden, betere security en de mogelijkheid om content op meerdere platformen te publiceren. Bijvoorbeeld: Een SaaS-organisatie kan met een headless WordPress-setup dezelfde content zowel op de website als in een mobiele app tonen, zonder dubbel werk te hoeven doen, wel zo efficiënt.
Storyblok: visuele vrijheid voor contentteams
Storyblok is een ook een prima headless CMS dat zich onderscheidt door een intuïtieve visuele editor. Dit betekent dat contentbeheerders en marketeers wijzigingen kunnen doorvoeren zonder tussenkomst van een developer. Door de modulaire opbouw van pagina's kun je verschillende contentblokken combineren en hergebruiken. Zo kun je snel nieuwe pagina's aanmaken die er precies zo uitzien als jij wil.
Een goed voorbeeld is een e-commerce organisatie die regelmatig campagnepagina’s en productlandingspagina’s moet aanpassen. Met Storyblok kunnen marketeers dit zelf inrichten en testen, zonder dat er code geschreven hoeft te worden. Dit versnelt het proces en vermindert de afhankelijkheid van een developmentteam.
Een nieuwe website van Partout!
Bij Partout bouwen we websites die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook technisch goed in elkaar zitten. We zorgen ervoor dat je website schaalbaar, veilig en snel is. Met een CMS dat perfect aansluit op je marketingstrategie en bedrijfsdoelen. En een CMS dat natuurlijk ook eenvoudig te beheren is.
We kijken naar de juiste technologie voor jouw organisatie en zorgen voor een sterke basis die met je meegroeit. We zorgen voor een flexibele contentstructuur, goede integraties met andere systemen en een prefecte gebruikerservaring. Zo krijg je een website die niet alleen nu goed werkt, maar ook in de toekomst naar wens blijft presteren.
Hoe we dat doen? Neem een kijkje op onze cases pagina of neem vrijblijvend contact met ons op.
Veelgestelde vragen over het kiezen van een nieuw CMS
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn medewerkers goed getraind worden in het gebruik van het nieuwe CMS?
Een nieuw CMS is pas succesvol als je team er goed mee kan werken. Wij zorgen voor een goede onboarding van je team, inclusief CMS-trainingen en documentatie, zodat iedereen snel aan de slag kan. Daarnaast hebben veel moderne CMS’en intuïtieve interfaces die het beheer eenvoudiger maken. Heeft je team al vaker in een CMS gewerkt? Grote kans dat ze uit zichzelf al snel snappen hoe het nieuwe CMS werkt.
Heb ik technische kennis nodig om met een headless CMS te werken?
Niet per se. Hoewel een headless CMS meer technische vrijheid heeft, blijft het beheer van content gebruiksvriendelijk. Veel systemen, zoals Storyblok en Prepr, hebben visuele editors waarmee je eenvoudig content beheert zonder code te hoeven schrijven of aanpassen.
Hoe weet ik of ik koppelingen kan maken tussen mijn belangrijkste systemen en een nieuw CMS?
Een CMS moet goed kunnen integreren met je bestaande tools, zoals je CRM, e-mailmarketingsoftware en analysetools. Moderne CMS’en hebben de nodige API’s en plug-and-play koppelingen voor deze integraties. Wij helpen je bij het kiezen van een goed CMS dat naadloos aansluit op jouw tech-stack.
Hoeveel gaat het ongeveer kosten om over te stappen op een nieuw CMS?
De kosten hangen af van de complexiteit van de migratie, de keuze voor een SaaS of open source CMS en eventuele maatwerkoplossingen in je nieuwe website. Wil je een inschatting wat jouw nieuwe website gaat kosten? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de beste oplossing en het beste CMS voor jouw situatie.
Kan ik mijn huidige website gemakkelijk migreren naar een nieuw CMS?
Ja, maar een goede migratie heeft wel een goed plan nodig. We zorgen ervoor dat alle content, functionaliteiten en koppelingen worden overgezet, zodat je zonder problemen overstapt op je nieuwe platform. In de uiteindelijke strategie stellen we samen de taakverdeling op, zodat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt.